MAČEVANJE U BEOGRADU    
....
ШКОЛА МАЧЕВАЊА
"СВЕТИ ЂОРЂЕ"
www.macevanje.org

 

SVETISLAV JOVANOVIĆ

 

Tekst preuzet iz knjige »Viteško, dvorsko i građansko mačevanje u Beogradu 1403–1940
(Aleksandar Stanković)

 

 

          Jedan od najpoznatijih mačevalaca Evrope 19. veka, slikar i fotograf sa ogromnim međunarodnim ugledom. Jedan njegov biograf (Arnautović) je napisao: "G. Svetislava Jovanovića su naročito dobro poznavali Francuzi, Španci, Englezi i Amerikanci; mi, njegovi zemljaci manje."; g. Jovanović je bio vrlo poznata ličnost u pariskom otmenom društvu i umetničkim krugovima, gde je već više decenija cenjen i poštovan kao umetnik i kao društven, neobično korektan i duhovit čovek... i ako je Jovanović bio dobro poznat u Parizu, i ako je u svoje vreme njegovo ime beležila cela svetska štampa, u domovini je bio skoro potpuno zaboravljen." (Krešimir Kovačić)

    Rodjen je 1861. godine u Vršcu. Bio je brat poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića i Milana Jovanovića, najpoznatijeg srpskog fotografa 19. veka. Gimnaziju je završio u Beču, gde je i počeo studije slikarstva. Nastavio je da se usavršava 1879. godine u Petrogradu, Minhenu (kod brata Paje Jovanovića) i Parizu na Akademiji Žilijan.Veći deo života proveo je u Parizu u kome je živeo pedeset godina.

    Naročito je bio cenjen u Parizu gde je živeo i rado priman u najviše francuske krugove. Jedan od njegovih najbližih prijatelja bio je sin predsednika Francuske Republike, Sadik Karno. Svetislav Jovanović je Odlikovan 1928. godine francuskim ordenom Legije časti, a Kraljevina Srbija mu je dodelila ordenje najvišeg ranga: Orden Belog Orla i orden Svetog Save. Svetislav Jovanović je načinio jedan autoportret na kome sebe prikazuje u mačevalačkom odelu sa četkicom u rukama.

 

Svetislav Jovanović

 

         Naime, on nije bio samo umetnik već i plivač, jahač i mačevalac sa svetskom slavom u to vreme. Svetislav je u Parizu kao mačevalac osvojio najviše šampionske titule 1904. i 1907. godine. O tome Gaston Renar, jovanovićev biograf, koji ga postavlja među najslavnije mačevaoce sveta, piše: »Stotine pobeđenih ispustili su svoje oružje pod Jovanovićevim udarcima.« U časopisu »Oružje« (Les Armes), naročito iz 1908. godine Jovanović se stavlja uz najveće mačevaoce sveta kao što su Boda, Lana, Busea. Da sve to nije bilo preterivanje vidi se i iz podatka da je Jovanović bio predsednik najvećeg i najjačeg mačevalačkog kluba u Francuskoj – „Pariskog mačevalačkog kluba“, u kome su se okupljale ličnosti iz najviših krugova Francuske. Na to mesto je Jovanović, kao strani građanin, bio izabran iako su pravila izričito određivala da predsednik može biti samo Francuz. Jovanović je umro u Parizu 1933. godine i sahranjen je na groblju Perlašez na kome je mesto samo za najuglednije.

 

 

 

* NASLOVNA

* GLAVNA STRANA

* NAŠI PROGRAMI

* KONTAKT